Keep an Eye Textile & Fashion Scholarship: Over haren en snaren?

28-09-2023
Deze zomer konden we tijdens de Fashionshow van de KABK al het werk bekijken van de modestudenten. Afgelopen weekend was de feestelijke opening van EXPOSED / the Textile Show, de jaarlijkse presentatie van de afdeling Textiel & Mode van de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag met werk van, je raad het al ..., de textiel studenten.

Volg de Fashion (Shows): 
< TERUG   VERDER>
NAAR ALLE BERICHTEN >


Ik kon niet gewoon een gitaar maken

De afgelopen jaren werd tijdens Exposed het werk van zowel de Mode- als Textielstudenten gepresenteerd, maar aangezien beide disciplines een geheel eigen dynamiek en aandachtspanne hebben, heeft de KABK dit jaar besloten om Exposed op te splitsen.
Tijdens EXPOSED / the Textile Show is het werk van alle Textielstudenten te zien in de vorm van een tentoonstelling. Van de eerste onderzoekende en experimentele stappen in jaar 1 tot uitgesproken en persoonlijke projecten van onze kersverse alumni Vivianne von Arx, Funda Göçer, Laila-Sophie Surges en Xiaoyu Wen. De studenten waren tijdens de opening aanwezig om hun werk toe te lichten.

Xiaoyu Wen heeft in juni de ‘Keep an Eye Textile & Fashion Scholarship’ gewonnen ter ondersteuning van haar carrière na de academie. Haar werk is uitgebreid te bewonderen en te ervaren tijdens Exposed.

Een installatie waar geluid in zit

Xiaoyu Wen: 'Voordat ik aan mijn afstudeerproject begon twijfelde ik erg over de richting die ik op wilde. Uiteindelijk besloot ik mijn hart te volgen. Ik wilde mijn tijd op de academie zo gebruiken dat ik later geen spijt zou krijgen, geen ‘what if’s. Bovendien wilde ik mezelf uitdagen om uit mijn comfortzone komen.'

‘Cacophony Orchestra’ is een op textielinstrumenten gebaseerde installatie die gaat over geluid en textiel. Ik probeer het geluid te ontdekken dat achter het garen verborgen zit. Ik nam concertzalen en het orkest als inspiratiebron, werkte ook samen met mensen van het Koninklijk Conservatorium en de afdeling Kunstwetenschappen om geluiden te genereren uit textielsnaren. Ik heb verschillende geluidsopnamen opgenomen, die met behulp van de installatie zijn gemaakt en op basis daarvan mijn eigen geluidsalbum gecomponeerd, dat in 2023 op Spotify verscheen.

'Het moeilijkste deel van het project is hoe je geluid kunt genereren uit textielgarens. In het begin dacht ik erover om metaal of nylon als gitaarsnaar te gebruiken, maar toen besefte ik dat dit niet mijn doel was, anders kon ik gewoon een gitaar maken in plaats van een textielinstallatie. Na veel experimenteren vond ik eindelijk een goede oplossing, namelijk het gebruik van contactmicrofoons en interfaces.
Ik denk niet dat dit de optimale manier is om geluid uit textielgarens te genereren; er zijn nog steeds enkele technologische onderdelen die het waard zijn om in de toekomst te worden onderzocht. Maar het was een interessante start van mijn zoektocht.'

Geen expositieplek voor grijze muizen

Met behulp van de Keep and Eye Textile & Fashion Scholarship kan Xiaoyu Wen investeren in de verdere artistieke en inhoudelijke ontwikkeling van haar praktijk. De prijs ter waarde van € 10.000,- wordt toegekend ter ondersteuning van verdere creatieve ontwikkeling door middel van educatie in de vorm van bijvoorbeeld een vervolgstudie aan een (internationale) masteropleiding.

  • De tentoonstelling vindt plaats in ‘The Grey Space in the Middle’ in het centrum van Den Haag en is open voor iedereen in het weekend.
    EXPOSED / the Textile Show is ook nog te bezoeken tijdens Hoogtij van 28 september tot 1 oktober. Locatie: The Grey Space in the Middle, Paviljoensgracht 20, 2512 BP Den Haag

Bekijk hier nog even de foto's

Foto's: Pieter Kunnen
Foto's: Pieter Kunnen