De Dutch Don't Dance. Dus wel. In Alice in Escherland!

03-01-2024
Vlak voor de jaarwisseling​ stapten wij in de wonderbaarlijke wereld van Alice in Escherland! Een dansvoorstelling van De Dutch Don't Dance Division over de onwerkelijke avonturen van Alice en haar ontmoetingen met aparte karakters zoals de Hoedenmaker en de Hertogin, in de surrealistische wereld van graficus M.C. Escher.

Volg De Dutch Don't Dance Division: 
< TERUG   VERDER >
NAAR ALLE BERICHTEN >


Escher had dit verhaal op zijn nachtkastje liggen

Na het overweldigende succes uit 2016 en 2018 waar alle voorstellingen waren uitverkocht, was het Escher-jubileumjaar hét uitgelezen moment om deze legendarische productie te hernoemen. De optische illusies en symmetrie van de beroemde werken van Escher, kwamen zowel in het decor als in de choreografieën tot leven op het podium van Amare.

Alice in Escherland ging over de ontmoeting van Alice met eigenaardige personages, die haar vervolgens meenamen in absurde taferelen. Wij ontdekten een unieke combinatie van de tijdloze avonturen van Alice in Wonderland en de intrigerende kunst van M.C. Escher. Bovendien geen rare combinatie: Escher had dit verhaal van Lewis Caroll op zijn nachtkastje liggen. 

​Choreografie: Thom Stuart
Muziek: P.I. Thaikovsky, samengesteld door Carl Davis
Dans: De Dutch Don't Dance Division & ruim 80 dansers van 5 tot 70+

Alice volgens de NRC

Recensie: Francine van der Wiel
Lees hier de hele recensie in NRC >

"Eigenlijk is het verbazingwekkend dat het werk van de Nederlandse graficus M.C. Escher niet eerder is gebruikt als decor en inspiratie voor choreografieën. In Alice in Winterwonderland, en dan vooral in de tweede akte van de nieuwe kerstvoorstelling van De Dutch Don’t Dance Division (DDDDD), is de driedimensionale vertaling van zijn transformerende beelden schitterend.
Het verwarrende van Eschers beelden, met die onmogelijke werkelijkheden, past bovendien uitstekend bij het Lewis Carrolls wereldberoemde verhaal over Alice, die na haar val in het konijnenhol in een wereld terechtkomt waar dimensies niet meer kloppen en volgens een ridicule, maar ijzeren logica wordt geredeneerd.

Thom Stuart en Rinus Sprong, artistiek leiders van DDDDD, zetten met Alice in Winterwonderland de traditie voort die zij zelf elf jaar geleden in Den Haag startten. De Notenkraker was hun eerste community art-kerstvoorstelling; een voorstelling waarin professionals, dansstudenten en -amateurs én hun familieleden (‘naaipapa’s en -mama’s, -opa’s en -oma’s’, aldus de programmaflyer) samenwerken aan een groots kerstspektakel voor en door jong en oud. Dit jaar brachten ongeveer honderd man met vereende krachten de première van Alice tot stand."

En dans hier nog even mee