De Keep an Eye Art Blogs

16-06-2020

Hier vind je een overzicht van de blogs die onze collega's schreven. Je zult tal van onderwerpen over heel veel kunstvormen tegenkomen. Lees de blogs thuis op de bank of op vakantie!
De blogs staan op volgorde van de publicatiedatum.


Terug naar overzicht >

Over mode: mummie of gif in jurk?

Misschien ben je de laatste tijd wat minder bezig met kleding en mode? In je thuiskantoor is de verleiding misschien iets groter om een joggingpak aan te trekken. Bovendien zijn de winkels gesloten vanwege de lockdown, dus shoppen kan alleen online. (Of op afspraak, maar is dat wat?...) Dat hoeft natuurlijk geen belemmering te zijn. Het is zelfs mogelijk om een gehele digitale garderobe aan te schaffen.
Lees meer > 

Bevlogen Charlie 'Bird' Parker

Vorig jaar was het 100 jaar geleden dat Charles ‘Charlie’ Parker Jr. werd geboren in Kansas City, Missouri. Ondanks zijn korte leven groeide hij uit tot één van de meest iconische exponenten van de bebop stroming en één van de belangrijkste jazz muzikanten aller tijden. Zoals Miles Davis ooit al zei: “You can tell the history of jazz in four words: Louis Armstrong. Charlie Parker.”
Lees meer >

Kunst in beweging #2

Stel je voor je loopt in een museum, dwaalt door de zalen en ineens loop je een zaal in waar een gigantisch betonnen blok zweeft van zo’n vier bij twee meter. Nergens zijn ‘onzichtbare’ nylon draden te zien. Het zweeft echt! Maar wacht eens even het zweeft niet alleen, het beweegt ook nog door de ruimte, langzaam schuift het ‘betonnen’ blok door de enorme museumzaal.
Lees meer >

Het sprookje van de jazz barones

In het luxueuze The Stanhope Hotel, gelegen aan het sjieke Fifth Avenue in New York, kon je in de jaren veertig van de vorige eeuw zomaar Charlie Parker, Thelonious Monk, Philly Joe Jones of Miles Davis tegen het lijf lopen. Niet omdat ze daar een suite hadden – daarvoor verdiende je als jazzmuzikant destijds zeker niet genoeg! – maar omdat daar een heuse barones resideerde, met de welluidende naam Kathleen Annie Pannonica de Koenigswarter-Rothschild.
Lees meer >

Kunst in beweging #1

Waar denk jij aan bij beeldende kunst? Schilderijen? Sculpturen? Fotografie? Veel mensen zullen in eerste instantie denken aan statische objecten. Toch zijn er heel veel kunstenaars die objecten en installaties maken die bewegen, die veranderen of zelfs lijken te leven. 
Lees meer >

Ellington's mooiste: 'The Queen's suite'!

In 1958 was Ellington met zijn big band op tournee door Europa en deed hierbij ook het Verenigd Koninkrijk aan. Hij speelde twee sets op een festival in het Engelse Leeds, waarbij de Britse prins Philip aanwezig was – evenals de beroemde componist Benjamin Britten! De prins kwam later binnen om niet teveel aandacht te trekken. Helaas was Koningin Elizabeth II, die wel was uitgenodigd, verhinderd en kon zij de concerten niet bijwonen.
Lees meer >

Straatfotografie: een kwestie van lang genoeg stilstaan?

Onder meer over Vivian Maier (New York, 1926 - 2009). Zij fotografeerde gedurende haar hele leven naast haar werkzaamheden als au-pair. Vaak droeg zij een grote mannenjas en hoed en bijna altijd had zij haar camera bij zich. Haar werk werd pas na haar dood ontdekt toen een doos met negatieven op een lokale veiling werd aangeboden.
Lees meer >

In deze tijd worden concertpodia digitaal

 In één klap werd de agenda van vrijwel alle musici leeggeveegd. Maar de creatieve sector zou zijn naam niet waardig zijn, als er niet vrij snel allerlei initiatieven zouden opduiken! Al gauw werd er door musici gezocht naar alternatieve manieren om hun muziek ten gehore te brengen.
Lees meer >

Over dagelijks ritme, voor én na Corona

Over Francis Bacon: Toch had Bacon een strak werkrooster. Bij de eerste zonnestralen stond hij naast zijn bed om direct aan de slag te gaan. Tot een uurtje of 12. Daarna ging ie de pub in. En wanneer de bel de laatste ronde inluidde, klokte hij thuis nog een fles rode wijn naar binnen. Maar hoe laat het ook werd... de volgende, of eigenlijk dezelfde morgen, ging hij bij het eerste daglicht weer aan de slag.
Lees meer >

Cultuursnuiven vanaf de bank

Over kunst beleven vanuit huis: er zijn ook veel initiatieven waarbij je zelf aan de slag kunt. In de Rijksstudio van het Rijksmuseum kun je je eigen tour maken, je eigen collectie samenstellen en zelfs een eigen behang maken met werken van oude meesters. Er zijn meer manieren om zelf aan de slag te gaan: een van mijn favorieten is ‘Tussen kunst & Quarantaine’. Dit initiatief vraagt wat van je eigen creativiteit.Op Instagram word je uitgedaagd om een kunstwerk na te maken.
Lees meer >

De jamsessie is onmisbaar voor jazz

Deze blog zoomt in op jamsessies binnen deze scene. Hoe kan het dat over de hele wereld musici met elkaar kunnen spelen, zonder elkaar ooit eerder gezien te hebben, laat staan gerepeteerd te hebben? Heel leuk dat mensen samen kunnen ‘improviseren’, maar hoe zorg je ervoor dat het goed klinkt en dat er toch enige samenhang is? En wat is het doel van deze jamsessies?
Lees meer >

De jonge Rembrandt

De Spaanse kunstenaar Francisco Goya schreef in de achttiende eeuw al: ‘Ik heb geen andere leermeesters gehad dan de natuur, Velázquez en Rembrandt'. Ook voor de beroemde impressionistische kunstenaar Edgar Degas lijkt deze uitspraak te gelden. Een leermeester op de kunstacademie vond hij namelijk niet:
Lees meer >

Fotografie in een flits

Optische illusies: feit of fictie? Is fotografie eigenlijk wel een afspiegeling van de werkelijkheid? Adams zei ook: ‘Not everybody trusts paintings, but people believe photographs.’ Maar deze mensen kunnen weleens bedrogen uitkomen. Veel fotografen spelen graag een (optisch) spel met hun kijker, zeker nu er grenzeloze mogelijkheden zijn met digitale bewerking.
Lees meer >

Kunst in de kringloop

Ontwerp je groen. Kunst wordt niet alleen ingezet als sturend (of belerend) moraal binnen het vraagstuk duurzaamheid. Er wordt in creatieve ontwerpprocessen daadwerkelijk gezocht naar oplossingen om voorzichtiger met de aarde om te gaan. De Dutch Design Week werkt bijvoorbeeld samen met het invloedrijke architectuur- en designtijdschrift Dezeen onder de titel ‘Good Design for a Bad World’. Zij stellen de vraag: Op wat voor manier kan design zich bezighouden met deze ‘global issues’?
Lees meer >

De kunst van het eten

Dienblad of plein? Een andere creatieve cross-over in het diner-thema is de ontwerpwedstrijd van de firma Alessi van eind jaren zeventig. Architect en ontwerper Alessandro Mendini nodigde tien collega’s uit om een koffie- en theeservies te ontwerpen, geïnspireerd op een Italiaans piazza. Zo komen de vormen van monumentale gebouwen en verfijnd servies op een verrassende en vrolijke manier samen. 
Lees meer >

Jazzmusici in de popmuziek

Maar wanneer je de gemiddelde radioluisteraar of streaming-fanaat vraagt naar hun favoriete jazzplaat, luidt het antwoord veelal: ‘O jazz! Nee, daar luister ik niet naar.’ ‘Daar weet ik te weinig van af.’ Of: ‘Dat is toch van die zenuwachtige muziek?’ Er lijkt dus een grens te bestaan tussen pop en jazz. Terwijl jazz in het begin van de 20ste eeuw de popmuziek van die tijd was!
Lees meer >

Artes mechanicae: Een technisch kunstje

Vanaf de jaren 60 gingen sommige kunstenaars de machine omarmen als artistiek middel, met als beroemdste voorbeeld Andy Warhol, die zijn atelier zelfs liefkozend ‘The Factory’ had genoemd en zei: “Schilderijen zijn te hard. De dingen die ik wil laten zien zijn mechanisch. Machines hebben minder problemen. Ik zou graag een machine zijn. Jij niet?”
Lees meer >

Spacemakers

Dit betekent dat de plek waar het kunstwerk zich bevindt, integraal onderdeel is van het werk. Zo maakte zij een organisch groeiend werk voor het trappenhuis van het Centraal Museum in Utrecht. Dit kunstconcept van site-specific art is ontstaan in de jaren zeventig, alhoewel het in de praktijk natuurlijk al eeuwen werd gedaan in kerken en paleizen. Het kan in die tijd gezien worden als een soort protest tegen het moderne kunstwerk, dat in elke contextloze ‘witte doos’ (zo zagen de musea er toen allemaal uit) geplaatst kon worden.
Lees meer >