Uittip: Over een bijzondere plek in Spanje en beeldende kunst

10-08-2023
In ons jaarlijks verschijnende 'Magjezien' geven onze relaties regelmatig leuke uittips. Dit keer geven wij het woord aan Jaurana Verschuren, verantwoordelijk voor Partnerships & Fundraising bij het Koninklijk Conservatorium Den Haag. Zij heeft iets met mooie verstilde zondagen in Spanje en beeldende kunst. Trouwens in ons 'Magjezien' komen tal van andere lezenswaardige zaken aan bod. Iets voor een regenachtige dag?

Volg onze Uittips:
< TERUG   VERDER >   INDEX >  
Naar alle berichten >




De uittip van Jaurana Verschuren

Ben je binnenkort in de buurt van Girona? Dan is Museu Raset beslist een bezoek waard. Op een bijzondere plek, in een oud herenhuis midden in de natuur, kun je genieten van abstract- expressionistisch werk uit de privé-collectie van de familie Bueler-Bernard.

Rijd op een mooie zondag vanuit Girona langs de kleine dorpjes richting Cervià de Ter. Drink onderweg een cortado in een cafetaria en bezoek Museu Raset. Op deze verstilde plek kun je als het buiten heet is, verkoeling zoeken en dwalen door het oude herenhuis op zoek naar jouw favoriete schilderij.
De particuliere collectie bestaat uit achthonderd werken, voornamelijk schilderijen en werken op papier. Vier zalen met wisselende tentoonstellingen zijn open voor publiek.

Nog eens zestien tentoonstellingsruimtes worden gerenoveerd om de omvangrijke collectie in haar geheel te kunnen tonen. De verzamelde werken uit de periode 1945 tot heden zijn van prominente en minder bekende kunstenaars en hebben één aspect met elkaar gemeen: een metafysische kern, die de kijker meevoert in de diepere lagen van het canvas. Een prachtig voorbeeld van die metafysische gelaagdheid kun je in het werk Untitled 1983 van Paul Koning terugzien. De vormen die op het doek zijn geschilderd, kunnen schaduwen zijn of restanten van figuren.

Jaurana Verschuren, Koninklijk Conservatorium Jaurana Verschuren, Koninklijk Conservatorium

Maar vormen verliezen hun vertrouwdheid, omdat ze dematerialiseren. Plato’s vormtheorie kan hier van toepassing zijn. Die stelt dat onze waargenomen werkelijkheid slechts een schaduw of imitatie is van de wereld van vormen (of ideeën). Zelfs als een object van uiterlijk verandert, is het oorspronkelijke ontwerp er in principe nog steeds. 
Gezien Konings interesse in metafysische thema’s, zouden we kunnen zeggen dat er een dynamische band ontstaat die pendelt tussen idee en object, en dat de grijs-witte achtergrond geïnterpreteerd kan worden als een creatief raamwerk waaruit een virtuele realiteit voortkomt.

Dankzij deze bijzondere collectie, de inspirerende verhalen van de eigenaar en de ontmoetingen met Nederlandse en Catalaanse kunstenaars en hun werk ben ik hedendaagse kunst echt gaan zien. Een ervaring en uittip die ik graag deel met iedereen die van kijken (en van Spanje) houdt.

Lees hier Magjezien #6 »