Uittip: Lichtkunst. Niet alleen in het donker te zien, integendeel!

18-08-2023
In ons jaarlijks verschijnende 'Magjezien' geven onze relaties regelmatig leuke uittips. Dit keer geven wij het woord aan Amy Stenvert, zij is conservator tentoonstellingen Museum IJsselstein. Zij is gefascineerd door licht in kunst, wat niet automatisch licht werk inhoudt. Trouwens in ons 'Magjezien' komen tal van andere lezenswaardige zaken aan bod. Iets voor een regenachtige dag?

Volg onze Uittips:
< TERUG   VERDER >   INDEX >  
Naar alle berichten >
De uittip(s) van Amy Stenvert

Ruimte en rust, het zijn veelgehoorde wensen in de hectiek van de huidige tijd. Maar waar vind je deze elementen nog? Ze zijn minder ver weg dan je in eerste instantie zou denken. Al jaren ben ik liefhebber van het werk van James Turrell (Los Angeles, 1943). Deze Amerikaanse kunstenaar specialiseert zich in werken met licht. Het medium fungeert daarbij niet alleen als materiaal, maar ook als object.
Zijn bekendste project is misschien wel Roden Crater, een ‘observatorium voor het blote oog’ in een uitgedoofde vulkaan in de Painted Desert in Arizona, waar Turrell sinds 1977 aan werkt. Mede dankzij een kapitaalinjectie van tien miljoen dollar van hiphopartiest en multitalent Kanye West lijkt de opening van het observatorium dichterbij dan ooit.
Maar je hoeft niet naar de andere kant van de oceaan om het betoverende werk van Turrell te ervaren. Ook in Nederland heeft hij zijn sporen nagelaten.

Amy Stenvert, museum Ijsselstein Amy Stenvert, museum Ijsselstein

WEDGEWORK III IN MUSEUM DE PONT (1969)

Dit werk uit 1969 werd door Turrell bij de opening van De Pont in 1993 opnieuw geïnstalleerd. Sindsdien maakt het onderdeel uit van de vaste collectie. Stap via de sluis de donkere ruimte binnen. Laat je ogen even wennen en ervaar de illusie van tastbare begrenzingen. Hoe langer je kijkt, hoe meer je ziet. Neem de tijd.

HEMELS GEWELF IN KIJKDUIN (1996)

Turrell creëerde in een duinpan bij Kijkduin een plek om de bekende Hollandse luchten intensief te kunnen waarnemen. Zet eerst flink wat stappen op het houten pad om op de top van het duin te komen en loop vervolgens door de tunnel. Als je geluk hebt, kun je in je eentje of samen, liggend op het bankje, genieten van het schouwspel dat zich voor je ogen ontvouwt.

SKYSPACE IN MUSEUM VOORLINDEN (2016)

Museum Voorlinden nodigde Turrell uit een ontwerp te maken voor een Skyspace. Het is een ruimte met een scherp uitgesneden vierkant in het dak. Kijk naar boven en zie de schilderachtige lucht aan je voorbijtrekken. Andere bekende en imposante Skyspaces vind je in de National Gallery of Australia, Canberra, en MoMA PS1, New York.

Lees hier Magjezien #6 »