Uittip: Wat is wijsheid? De kunst of de wijsheid zelf? Nieuw museum

02-09-2023
In ons jaarlijks verschijnende 'Magjezien' geven onze relaties regelmatig leuke uittips. Dit keer geven wij het woord aan Menno Tummers, was adviseur mecenaat Prins Bernhard Cultuurfonds. Hij houd van goede vragen en een goed boek. Trouwens in ons 'Magjezien' komen tal van andere lezenswaardige zaken aan bod. Iets voor een regenachtige dag?

Volg onze Uittips:
< TERUG   VERDER >   INDEX >  
Naar alle berichten > 
De uittip van Menno Tummers

Wie wel eens in een rondvaartboot over de Keizersgracht heeft gevaren, kent dit pand zeker. Veel Amsterdammers zijn er in het huwelijk getreden. Je kunt er eigenlijk niet om heen: het Huis met de Hoofden is een van de parels aan de Amsterdamse grachten.

Amsterdam, stad van meer dan vijftig musea, is een nieuw museum rijker, waarin niet de kunst, maar de wijsheid centraal staat. In oktober 2017 opende schrijver Dan Brown de Ambassade van de Vrije Geest, zoals het museum toepasselijk heet. Je kunt hier op ontdekkingsreis gaan door tweeduizend jaar verzamelde wijsheid, geïnspireerd door de afbeeldingen en teksten uit de collectie van de Bibliotheca Philosophica Hermetica.

Menno Tummers Menno Tummers

De belangrijkste verzamelgebieden zijn de westerse esoterie, mystiek, alchemie, Rozen-kruisers en kabbala. De Bibliotheca Philosophica Hermetica en het Huis met de Hoofden zijn onlosmakelijk verbonden met Amsterdam en haar geschiedenis van tolerantie, vrijheid van meningsuiting en de boekdrukkunst. 
De bibliotheek is een schatkamer en kenniscentrum voor de traditie van de christelijk-hermetische gnosis in Europa. De Ambassade van de Vrije Geest wil het vrije denken stimuleren door middel van cultuur, kunst, wetenschap en spiritualiteit.

Het museum biedt onderdak aan de meer dan 25.000 werken van de Bibliotheca Philosophica Hermetica. Je kunt er debatten, lezingen en concerten bijwonen en met elkaar in gesprek gaan over de grote vragen des levens: wie ben ik, waar kom ik vandaan en waar ga ik naartoe?

Lees hier Magjezien #6 »