Winnaar Animation Talent Award met ‘ongemakkelijke, oncomfortabele en ruwe, maar ook zachte en herkenbare film’

22-11-2023
Cheyenne Goudswaard, die onlangs afstudeerde aan de masteropleiding Animation van Avans Hogeschool St. Joost, is de winnares van de Keep an Eye Animation Talent Award 2023. Haar pitch voor een animatiefilm over skin picking werd door de jury als winnend project gekozen in de Willem Twee Toonzaal in Den Bosch.

Volg de Animation Talents:
< TERUG  VERDER >
Naar alle berichten >


Stigma doorbrekend en weldoordacht

‘’Dit voelt overweldigend en onwerkelijk. Jarenlang hield ik voor me dat ik aan skin picking deed en nu win ik er deze prijs mee. Het maakt me een beetje emotioneel’’, vertelt Cheyenne Goudswaard vlak na het in ontvangst nemen van de cheque, Award en bloemen. ‘’Het laat zien dat er vraag is naar het verhaal dat ik wil maken.’’

Gemiste kansen

Skin picking is een aandoening waarbij iemand dwangmatig en obsessief de eigen huid beschadigd door pulken of trekken aan puistjes, wondjes, haren, bultjes of nagels. ‘’Op de middelbare school deed ik het elke avond, uren en uren. Daardoor werd ik angstig om mijn huid te laten zien. Ik droeg altijd lange kleding, ook wanneer het buiten 32 graden was. Daardoor vermeed ik feestjes, zwemmen en seks. Ik bleef binnen en miste kansen. Dat is, zeker als tiener, moeilijk’’, vertelt de alumnus open over haar aandoening.

Goudswaard, die het skin picking tegenwoordig aardig onder controle heeft, miste als kind voorlichting over de aandoening. Er waren wel therapeuten die erover praatten, maar in hun verhalen ontbraken persoonlijke verhalen. Daarom bedacht de oud-student voor haar afstudeerproductie een animatiefilm over skin picking. ‘’Een oplossing voor de aandoening heb ik niet, die wil ik ook niet geven, maar ik wil wel het gesprek starten en laten zien dat dit bestaat. Stigma’s doorbreken, dat is mijn doel.”

Geen angst voor de pitches ...

In totaal acht oud-studenten van de master Animation kregen ieder tien minuten de tijd om een filmidee op het podium te pitchen. De onderwerpen van de deelnemende studenten varieerden behoorlijk. Zo kwam er onder andere een animatie over irrationele angsten voorbij, één over queer zijn in een heteronormatieve omgeving en een andere over de ervaringen van expats in Nederland.

De jury, bestaande uit Maureen Prins, Mackenzie Fincham en Robert-Jonathan Koeyers, allemaal actief in het werkveld, was het er unaniem over eens dat Goudswaard de titel verdiende.
‘’Haar project is weldoordacht, gebalanceerd en een prachtige manier om het gesprek over skin picking te openen. Haar animatie is een goede manier om het stigma over dit onderwerp te doorbreken’’, luidde het oordeel.

De jury was overigens enthousiast over alle projecten en zag Generatie Z, seksuele identiteit, struggles en het gesprek openen als overkoepelend thema. ‘’Onderwerpen van de nieuwe generatie.’’ Met de € 6.000,- die de alumna wint, kan ze aan de slag met het verder uitwerken van haar ‘ongemakkelijke, oncomfortabele en ruwe, maar ook zachte en herkenbare’ film.

En niet bang voor de foto('s) ...

Foto's: Pieter Kunnen
Foto's: Pieter Kunnen