Home » Projecten » Young Designer Grant Design: alle disciplines

Young Designer Grant Design: alle disciplines

Vanaf 2010

Extra financiële ondersteuning voor Design Alumni. Om te voorkomen dat deze jonge talenten met hun ideeën stranden. Ondersteuning die het mogelijk maakt om (bijvoorbeeld) een patent aan te vragen.

'When you want to know how things really work, study them when they're coming apart' - William Gibson


Volg de Keep an Eye Grant: 
2023 >   2022 >   2021 >   2020 >   
2019 >   2018 >   2017 >   2016 >   
2015 >   2014 >   2013 >   2012 >   
2011 >   2010 >


Keep an Eye en de Design Academy Eindhoven werkten acht jaar nauw samen in de Keep an Eye Design (Talent) Grant. In die tijd evolueerde de Grant van een prijs voor studenten naar een prijs voor jonge professionals. Afkomstig van 'DAE' en klaar voor een eigen startup. 

Maar nu is ook Keep an Eye zélf klaar voor een nieuwe stap. Tot nu toe kwamen alleen studenten en alumni van de Design Academy voor de Grant in aanmerking. Vanaf nu willen wij de Grant beschikbaar stellen voor al het jonge talent dat niet zo lang geleden afstudeerde in design. Als partner hebben wij de Dutch Design Foundation (van de Dutch Design Week of DDW) gevonden die Keep an Eye daarin ondersteunt. De locatie (Eindhoven) van het evenement blijft dan in ieder geval gelijk.
Het project waar wij elkaar in gevonden hebben is de Keep an Eye Young Designer Grant en wordt zowel bij de Dutch Design Awards in juni als tijdens de Dutch Design Week in oktober jaarlijks gepresenteerd. 

Keep an Eye Grant werd Keep an Eye Design Talent Grant

Zes jaar lang ontving een aantal veelbelovende studenten aan de Design Academy in Eindhoven een betekenisvolle stimuleringsprijs. Met de Keep an Eye Grant beloonden wij aankomende designers die hun talenten inzetten voor schoonheid in het alledaagse, met functionaliteit die er toe doet. Maar na die zes jaar verdiepte Keep an Eye het project, naar de Keep an Eye Design Talent Grant.

In het zevende jaar van samenwerken met de Design Academy, gingen wij een stap verder. De (kortweg) Grant ging niet langer naar studenten van de Academy, maar naar alumni van de Academy die twee tot drie jaar waren afgestudeerd. Dit om degenen die in de praktijk tegen problemen aanliepen een steun in de rug te geven.
Zij legden hun projectplan voor aan een deskundige jury en maakten daardoor kans op de Keep an Eye Design Talent Grant. Afgezien daarvan was het voor alle deelnemers interessant om tijdens dit proces een klankbord bij professionals te hebben. Waardoor zij op zich al weer verder op weg konden.  


Uit het interview met Marije Vogelzang (hoofd Food Non Food Design Academy Eindhoven)

De Keep an Eye Design Talent Grant ging vorig jaar voor het eerst naar ontwerpers die al een jaar afgestudeerd waren. Denk je dat de prijs belangrijk is voor pas afgestudeerde designers? 
“Ik vond het ontzettend leuk om de prijs aan de jonge designers te mogen geven. Deze ontwerpers waren al een jaar afgestudeerd en met de Grant krijgen ze geld voor de verdere ontwikkeling van hun afstudeerproject. Precies op het goede moment. Want het jaar na hun afstuderen is het vaak nog heel druk en krijgen ze veel persaandacht. Maar daarna vallen ze al snel in een gat. De prijs komt op het moment dat ze het hardst nodig hebben.”

Waarom is het voor jonge ontwerpers zo lastig in het begin? 
“Je moet in het begin zoveel tegelijk doen. Je project verder ontwikkelen, in de praktijk neerzetten, opdrachten krijgen, een netwerk opbouwen en ook nog een zakelijke kant ontwikkelen. En je moet jezelf kenbaar maken. Bij wie moet je bijvoorbeeld zijn voor financiering van je project? Dat soort dingen leer je maar beperkt op de Academie. Je kunt natuurlijk wel een baantje erbij nemen. Maar daar kun je hooguit jezelf mee onderhouden. Je kunt er geen grote machine van kopen.”